Wie in Gorinchem Zillig zegt, zegt loodgietersbedrijf. Gek is dat niet, want de wortels van dat familiebedrijf liggen al vanaf 1934 in onze stad. Maar wie Frits Zillig zegt, zegt ook kunst. Want zijn werkmaterialen lood en zink inspireerden Frits Zillig senior al vroeg tot kunstzinnige uitingen.

Met leren had Frits niet veel. Daardoor kwam hij al na de tweede klas van de Mulo in het bedrijf. ‘Ik had wat met de ambachtelijkheid en voelde echt passie voor de materialen waar we mee werkten. Tegelijkertijd vond ik het leuk dingetjes te maken van overgebleven materialen. Als we bijvoorbeeld oude boilers sloopten, ging ik aan de slag met het koper van het binnenwerk. Ik maakte er een blokkenmaat van. Volgens mij is het daar allemaal begonnen.’

‘Ik leerde de technische mogelijkheden van zink en lood kennen en wilde daar ook in mijn vrije tijd wel mee aan de slag. Eerst maakte ik nogal wat zinken vogelhuisjes, maar later – zo rond de millenniumwisseling – begon de kunst me meer te trekken. Ik maakte een roos van lood en vond het resultaat zelf wel mooi. Dat familie en vrienden enthousiast waren en zeiden ‘Frits, hier moet je echt meer mee doen’ stimuleerde me natuurlijk.’


Van hobby naar werk
Toen hij vanaf 2012 meer werk maakte van zijn hobby ging het hard. ‘Al gelijk dat jaar werd ik als gastexposant gevraagd voor een expositie in de Grote Kerk. Hoe dat zo kwam weet ik eigenlijk niet meer, maar ik exposeerde er uiteindelijk vijf werken. Het was natuurlijk hartstikke spannend om daar, samen met kunstenaars die met hout en porselein werkten, te staan.’

Sinds zijn pensioen in 2015 zocht hij steeds vaker zijn hobbyzolder boven de garage op. De inspiratie voor zijn werken vond hij vaak in de natuur. ‘Flink wat kleinere werken heb ik geëxposeerd in De Kruitmagazijnen en De Caponnière. Een aantal grote kunstwerken is al een hele tijd te zien in Korenmolen De Hoop. Rob Kreszner beloofde me eens dat ik ooit mag exposeren in het Gorcums Museum. Dat zou natuurlijk heel speciaal zijn.’

 

Werk in opdracht
Normaal gesproken borrelen ideeën voor kunstwerken gewoon in hem op, maar soms werkt hij in opdracht. ‘Een paar jaar terug kreeg ik bijvoorbeeld de vraag of ik voor een scheidend cardioloog een loden hart kon maken, met als voorbeeld zo’n kunststof hartmodel vanuit de polikliniek. Later vroeg de eigenaar van Stoute Karel of ik het logo van het restaurant uit lood kon vervaardigen. Het waren twee uitdagende vragen, maar daar ben ik wel van. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt.’

Als je op internet op lood en kunst zoekt kom je eigenlijk alleen maar glas-in-lood tegen. Wat ik doe is dus behoorlijk uniek. Dus is het leuk om mensen te laten zien dat je van lood en zink ook mooie kunst kunt maken. Daarom sta ik dit jaar met mijn kunst op de Open Havendag. Iedereen kan dan heel laagdrempelig kennismaken met deze vorm. Ik hoop daar veel stadsgenoten te zien.’