Wauw! Het is een belevenis op zich, om binnen te lopen en rond te kijken bij Van Houwelingen Tweewielers, in het nog jonge, nieuwe onderkomen van de Arkelse fiets- en scooterspecialist aan de Vlietskade. Hier heeft Van Houwelingen alle ruimte gevonden om fietsers enorm veel keuzemogelijkheden te bieden én om het bedrijfsleven te helpen om hun medewerkers op de fiets te krijgen.

‘Ik zeg weleens: we hebben hier eigenlijk vier winkels in één’, zegt eigenaar Fabian van Van Houwelingen Tweewielers. ‘De elektrische fietsen beneden in de showroom, de gewone fietsen boven, de scootershop met alle benzine- en elektrische scooters en natuurlijk onze grote werkplaats.’ We voegen er nog een paar ‘winkeltjes’ aan toe: het vrolijke hoekje met kinderfietsen bijvoorbeeld en de onlangs ingerichte eigen plek voor single speed urban elektrische fiets: de fraaie, hippe stadsfiets die steeds populairder wordt.

Diversiteit

Het is tekenend voor Van Houwelingen Tweewielers dat het direct inspeelt op die populariteit en die stijlvolle elektrische urban fietsen zo in de schijnwerpers zet. Waarnaar je ook op zoek bent: bij Van Houwelingen heb je altijd veel te kiezen. ‘Dat is waarmee we ons echt onderscheiden: de enorme diversiteit aan merken die we hebben. We hebben niet alleen de standaard Bosch-motoren in huis voor de elektrische fiets, maar durven ook familiebedrijven en minder bekende merken een kans te geven.’ Fabian lacht: ‘Daarmee maken we het onszelf niet altijd gemakkelijk, maar daardoor kun je bij ons wel alle typen motor testen. En daar zit enórm veel verschil in! Elke motor heeft zijn eigen karakter. Wij zeggen altijd: de zoektocht naar de fiets die het beste bij je past, begint hier buiten. Je kunt op ons terrein uitgebreid testen welke motor je het fijnste vindt.’

Woon-werk-fietser

Het gaat op voor de particuliere fietser, van de scholier tot de enthousiaste toerfietser, maar zeker ook voor het zakelijk verkeer, de woon-werk-fietser dus. Aan het regionale bedrijfsleven heeft Van Houwelingen Tweewielers evengoed veel te bieden, met oplossingen en ideeën die onderneming en werknemer op het lijf geschreven zijn.

Te beginnen met de fietsende werknemer zelf. Fabian hoort het vaak genoeg: ‘Als je eenmaal op de fiets naar je werk gaat, wil je niet meer terug. Wij hebben klanten die dagelijks naar Dordrecht fietsen, naar Zeist, naar Rotterdam; dat is hartstikke goed te doen. In een uur en een kwartier ben je vanuit Rotterdam weer thuis. Je hebt je beweging gehad en bent weer lekker fris in het hoofd. En in de auto ben je over de A15 nauwelijks sneller.’

 

Minder CO2-uitstoot

Fietsen draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van werknemers en een gezonde werknemer is een tevreden werknemer. Maar er zijn meer voordelen. Zo worden de grotere bedrijven straks geacht om de CO2-uitstoot van zakelijk en woon-werkverkeer met 30 procent te verminderen en dat is natuurlijk op een hele eenvoudige manier te realiseren: door de fiets te pakken. Of de speed pedelec. Of de elektrische scooter. 

‘We hebben volop keuze en leasemogelijkheden’, vertelt Fabian. ‘Daarom hebben we speciaal voor het bedrijfsleven voor de eerste keer de Van Houwelingen Opstapdagen georganiseerd, om samen na te denken over de best passende oplossing.’ Van Houwelingen heeft bijvoorbeeld vier merken van de genoemde speed pedelec, die volledig met de smartphone te bedienen is en waarmee je heel comfortabel met 45 kilometer per uur naar je werk pedaleert. 

Circulaire fiets

Ook aantrekkelijk zijn de circulair geproduceerde E-bikes van Roetz Life. Deze Nederlandse fietsenfabrikant werd bekend door nieuwe fietsen onder meer te vervaardigen uit het staal van fietsen die uit de Amsterdamse grachten waren opgevist. 

‘De E-bikes van Roetz Life kun je na drie, vier jaar weer terugsturen naar de fabriek. Dan worden ze volledig vernieuwd en krijg je hem drie weken later weer terug, met garantie. Het werk wordt bovendien uitbesteed aan de sociale werkplaats.’ Nog een voordeel van deze Roetz-fietsen: ‘Je unlockt ze met een tag en die kun je aan meerdere gebruikers geven. Je kunt ze dus ook als swapfiets gebruiken. En wij krijgen automatisch bericht als er iets aan de fiets moet gebeuren – we krijgen al een signaal als de banden zacht zijn – en kunnen dat dan snel verzorgen.’

Tijdig onderhoud

Onderhoud is altijd een punt van aandacht, zeker nu zo’n groot deel van alle fietsen elektrisch is. ‘Met een gewone fiets is kun je makkelijker een onderdeel vervangen’, stelt Fabian, ‘maar een elektrische fiets heeft periodiek onderhoud gewoon nodig. Daar voorkom je écht grotere schade mee aan de elektronica. Wij informeren onze klanten altijd per sms en mail dat het tijd is om de fiets weer eens na te laten kijken. Zij kunnen onderhoud in onze werkplaats vervolgens zelf inplannen op onze website.’

Zo helpt Van Houwelingen Tweewielers je altijd veilig, groen en met plezier op weg!

Van Houwelingen Tweewielers
Vlietskade 4010, 4241 WL Arkel
winkel@vanhouwelingen.net
www.vanhouwelingen.net

Dit is een artikel uit GRNCHM Business & Lifestyle #2024. Klik hier om het volledige magazine te lezen.