Klimaatverandering staat hoog op de agenda. Energie uit alternatieve bronnen halen wordt steeds belangrijker. We moeten de transitie maken van fossiele naar duurzame energie. Maar wat betekent dit voor ondernemers? Total Gas & Power helpt bedrijven om de volgende stap te zetten in de energietransitie.

TOTAL staat in Nederland vooral bekend om de tankstations. De laatste jaren is er echter veel geïnvesteerd in duurzame energie oplossingen zoals groene brandstoffen, energiebesparing, batterijen/opslag en zonne-energie. Als onderdeel van de TOTAL groep biedt Total Gas & Power Nederland naast gas en stroom voor ondernemers ook producten en diensten aan zoals energiescans, ledverlichting en zonnepanelen. “Voor ondernemers is het interessant om zelf energie op te wekken en daarmee te besparen op de energierekening.” vertelt Noortje Groenendaal, verantwoordelijk voor de productontwikkeling van Total Zonnepanelen. Steeds meer
bedrijven kiezen voor zonnepanelen. Vorig jaar bleek dat het vermogen aan zonnepanelen nu voor het eerst zelfs groter is bij bedrijven dan woningen. Maar we zijn er nog niet. Ook in Gorinchem liggen er nog kansen voor ondernemers om zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

Wanneer is dan het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen? Op de langste dagen, in de periode tussen tussen 21 maart en 21 september schijnt de zon het meeste en wekken zonnepanelen ook de meeste energie op. Maar als het te warm is kunnen de zonnepanelen oververhit raken en daardoor minder opwekken. Dit gebeurt al bij tempraturen boven de 25 graden Celsius. Tijdens de korte dagen, tussen 21 september en 21 maart, wordt ongeveer 25% van de jaaropbrengst opgewekt. Dat terwijl in de herfst en winter de meeste energie verbruiken.

“Ondernemers twijfelen vaak over het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen, maar wanneer u ook zonnepanelen laat installeren, u bespaart meteen op uw energierekening. Vanaf het moment dat er energie wordt opgewekt, verrekenen we dat op uw factuur. Kostenbesparing op de energierekening begint dus al meteen. De totale terugverdientijd van de zonnepanelen ligt meestal tussen de 4 en 7 jaar, afhankelijk van de kosten van de installatie.