‘Kinderen zijn de toekomst. Straks brengen wij weer sterken voort’

 

Het kinderburgemeesterschap komt voort uit het VN kinderrechtenverdrag. Dat verdrag geeft aan dat ieder kind het recht heeft zijn mening te geven over zaken die hem aangaan en dat die mening ook serieus genomen moet worden. Gorinchem heeft voor het derde jaar op rij een kinderburgemeester. Dit jaar is dat Cato de Lange. Ze vertelt erover:

Kinderburgemeester

‘Toen de juf in de klas iets vertelde over kinderburgemeesters, wilde ik dat eigenlijk gelijk wel worden. Je bent dat voor een jaar en het leek me echt leuk. Omdat ik graag dingen doe en omdat ik om anderen geef. En als kinderburgemeester kun je dus ook dingen veranderen in de stad. Ik ben trouwens kinderburgemeester voor iedereen in Gorinchem hoor, niet alleen voor de kinderen. En tot nu toe vind ik het hartstikke leuk.’

Speerpunten

‘In mijn jaar als kinderburgemeester ga ik aan de slag met drie speerpunten. Ik wil aandacht geven aan dieren in nood en wil graag helpen eenzaamheid tegen te gaan. Dieren kunnen daar trouwens ook een rol in spelen. En ik wil onderzoeken wat mensen blij maakt. Daarvoor ga ik gewoon op straat vragen waar mensen gelukkig van worden. Misschien vinden sommige mensen dat een moeilijke vraag, maar voor mij is het simpel. Mijn familie maakt me gelukkig, want zij staan altijd achter me.’

Wat ik doe

‘Eén keer in de maand praat ik met de burgemeester en twee keer in de maand met andere mensen. Net sprak ik bijvoorbeeld een meneer van de commissie 4 en 5 mei. Maar ik praat niet alleen hoor. Ik ben elke maand ook bij maximaal twee activiteiten in de stad. Laatst gaf ik nog het startschot voor de schone-winkelstraat-estafette en later dit jaar ben ik ook bij de herdenking 4 en 5 mei en de lintjesregen. En ik ga nog een keer mee met de dierenambulance. Dat past ook heel goed bij mijn speerpunten. Bovendien hou ik echt van dieren. Zij horen ook gewoon bij Gorinchem.’

Landelijk

‘Er zijn al heel veel kinderburgemeesters in Nederland hoor. Volgens mij al meer dan honderd. Laatst was ik bij de Landelijke Dag van Kinderburgemeesters en toen waren er zestig. Ik heb met allerlei andere kinderburgemeesters kennisgemaakt. Bijvoorbeeld met de kinderburgemeester van Rhenen. Gemeentes mogen zelf kiezen of ze een kinderburgemeester benoemen. Dat vind ik op zich ook goed, maar ik denk wel dat kinderen echt iets toe kunnen voegen. En bovendien heeft de burgemeester zo ook een hulpje.’

Ambtsketen

‘Ik heb net als de echte burgemeester ook een ambtsketen.’ Trots pakt Cato haar keten uit een rozerood etui. ‘Kijk, het is een keten met verschillende kettinkjes en daar hangen drie elementen aan. De parel bovenaan staat voor het water in en om Gorinchem. Daaronder zie je Gorinchem als een zilveren omtrek van onze stad. Hier helemaal onderaan hangt een poppetje met een kroontje. En dat staat dan weer voor de spreuk van Gorinchem: sterken brengen sterken voort. Dat vind ik wel mooi. Want kinderen zijn de toekomst en straks brengen wij ook weer sterken voort.’

Benaderbaar

‘Laatst, tijdens de schone-winkelstraat-estafette was ik in de stad met mijn ambtsketen om. Een mevrouw van de boekenwinkel zei toen gelijk tegen me dat ik mijn ambtsketen maar goed over mijn jas heen moest doen zodat iedereen hem kan zien. Daar had ze helemaal gelijk in, want als ik mijn ambtsketen om heb, stappen mensen heel makkelijk op mij af om dingen te vragen of te zeggen. Dat is belangrijk en daar ben ik ook voor. Ik vind het echt leuk om de kinderburgemeester van Gorinchem te zijn.’

Cato

‘Ik ben 11 jaar en woon met mijn familie in Gorinchem. In groep 7 van basisschool Samen Onderweg heb ik heel veel vrienden en vriendinnen. We spelen graag lekker in de tuin of op de trampoline. Laatst heeft een vriendinnetje me de radslag geleerd. Die kan ik nu echt bijna. Thuis hebben we een hond en die heet Guus. Ik ben dol op dieren en vind paardrijden superleuk. Ik doe dat één keer in de week op de manege in Spijk en die dag is mijn lievelingsdag.’

Gorinchem

‘Ik vind Gorinchem een leuke stad met heel veel leuke plekken. Ook voor kinderen. Voor de kleinere kinderen heb je bijvoorbeeld de kinderboerderij en veel kleine speeltuintjes in de wijken. Verder is het zwembad natuurlijk leuk. Zelf hou ik heel erg van zwemmen en ik duik ook graag. Ik kan heel lang mijn adem inhouden. Verder zijn de sportverenigingen belangrijk voor kinderen. Daar kunnen ze lekker bewegen. En dan is er natuurlijk ook nog Buiten de Waterpoort. Zelf vind ik het daar overdag heel fijn, maar ’s avonds niet. Dan wordt het een beetje eng.’