Wanneer ben je gestart?

1 maart 2024 was de eerste dag dat we open waren met The Local Club. 

Je bent een starter, maar niet onbekend in de Gorcumse horeca?

Nee, zeker niet. Ik ben achttien jaar chef-kok geweest in De Gasterij op de Grote Markt. Een mooi bedrijf waar ik van de eigenaar totaal de vrije hand kreeg om mijn eigen gang te gaan en waar ik het super goed naar mijn zin heb gehad.

Maar toch…?

Ik heb altijd graag mijn eigen restaurant willen hebben, waar ik mijn eigen concept kon neerzetten. Mijn kinderen worden wat ouder en dit pand – waarin bijna veertig jaar het Griekse restaurant Mykonos had gezeten – kwam via een vriend op mijn pad. Wij hebben het samen gekocht. Ik ga over alles wat op de vloer gebeurt en hij doet alles daaromheen. Ik wilde niet veertig jaar Mykonos ineens voorbij laten zijn, dus we hebben vorig jaar alles nog ongeveer gelaten wat het was om rustig toe te werken naar het nieuwe concept. 

En nu is daar The Local Club. Wat wilde je graag realiseren?

Ik heb het altijd raar gevonden dat er niet meer in seizoenen wordt gekookt. Of dat we vlees uit Brazilië laten importeren. Wij werken met Maas-Rijn-IJssel-koeien, waarvan we het vlees zelf verder kunnen ‘dry agen’. Nog zoiets: haal je vis gewoon uit de Noordzee! Wij hebben bijvoorbeeld geen zalm op de kaart, maar wel hele mooie zalmforel die we op een vergelijkbare manier kunnen bereiden. De aardappels komen uit de buurt, onze verse sappen halen we aan de overkant van de rivier. Iedere dag krijgen we drie kratten wildpluk sla waar van alles in zit. Dat is een heel tof product – iets heel anders dan de rucola die je overal al krijgt.

Ben je ergens door geïnspireerd?

Bij bepaalde supermarkten kom je steeds meer lokale producten tegen: de Streekmeesters van PLUS bijvoorbeeld. Ik vroeg me daarbij af: waarom eten we niet meer gewoon peertjes als er peertjes zijn en rabarber als dat er is? Net zoals onze opa en oma dat deden: eten uit de buurt en van het seizoen. Vlees eten hoeft ook niet per se slecht te zijn voor de omgeving, als je het maar van dichtbij haalt. Ik denk dat zeker 80 procent uit onze keuken, misschien wel 90 procent, lokale producten zijn. Onze koks hebben verschillende achtergronden en geven op hun eigen manier een twist aan die producten. Dat is leuk; ik heb zelf afgelopen jaar veel geleerd van onze Griekse koks en de liefde waarmee zij vlees bereiden.

Is het anders, nu het restaurant helemaal van jezelf is?

Het werkt voor mij vrijwel hetzelfde, omdat mijn compagnon alles rondom het restaurant verzorgt. Maar dit is leuker, omdat het mijn eigen concept is. Op de Grote Markt komen veel toeristen en daarmee moest ik vroeger dus rekening houden in het menu; dat moet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Op de Langendijk zitten we met The Local Club iets verder uit het echte hart van de stad. Hier kan ik meer uitproberen en mijn eigen gang gaan.

Ben je nog tegen onverwachte zaken aan gelopen?

Nee, eigenlijk niet. We hebben hele fijne bedrijven over de vloer gehad tijdens de verbouwing. Als er nog eens een tweede Local Club komt zou ik die zo weer benaderen. 

Heb je die ambitie?

Ja, zeker. Ik sta zo ontzettend achter dit concept dat ik in de toekomst graag nog zo’n restaurant zou openen.

Slaat het aan?

Als een bom! Mensen zijn steeds bewuster met eten bezig, dat merk je wel. Ik wil geen gewone sushi maken, omdat de plakrijst, zalm of tonijn ingevlogen moeten worden. Maar ik heb een variant met haring gemaakt in het zoetzuur van rode ui. Ik vroeg me echt af wat de mensen daarvan zouden vinden, maar het werkt! Ze willen het proberen en vinden het heerlijk. We hebben sinds de opening elke middag en avond vol gezeten.

The Local Club
Langendijk 79, 4201 CG Gorinchem
info@local-club.nl
local-club.nl

Dit is een artikel uit GRNCHM Business & Lifestyle #2024. Klik hier om het volledige magazine te lezen.