Naam: Matthijs Tang
Leeftijd: 17
School: Gymnasium Camphusianum
In het kort: Taalvirtuoos. Spreekt acht talen vloeiend en doet deze zomer mee aan de internationale taalkundeolympiade voor scholieren. 

‘Deze zomer mag ik meedoen aan de internationale taalkundeolympiade in Brasilia, Brazilë. Dat is een wedstrijd voor middelbare scholieren waarbij je allerlei talen krijgt voorgeschoteld, bestaand en niet bestaand. Vervolgens moet je opdrachten uitvoeren om die talen te ontsleutelen. Het zijn bijna wiskundige opdrachten, waarbij het vooral belangrijk is dat je de structuren achter een taal begrijpt. Ik mag dit jaar meedoen omdat ik bij de Nederlandse taalkundeolympiade in de top vier ben geëindigd.’

Acht talen vloeiend

‘Twee jaar geleden deed ik voor het eerst mee aan een taalkundeolympiade. De wedstrijd sprak me erg aan omdat ik altijd bewust met taal bezig ben. Ik heb eigenlijk vier moedertalen. Naast Nederlands spreek ik Mandarijn met mijn moeder. Mijn vader komt uit Hong Kong en van hem heb ik Kantonees en Engels meegekregen. Op school leerde ik Duits en Frans en buiten school heb ik mezelf Koreaans en Japans geleerd; talen die veel gemeen hebben met het Kantonees. Ik spreek dus acht talen vloeiend.’

Cultureel evenement

‘Het puzzelen met structuren vind ik leuk om te doen. Maar wat nog mooier is: als je een taal ontcijfert, ontsluit je ook een cultuur. Je kunt opeens een gesprek voeren met mensen met een heel andere achtergrond dan jij. Dat vind ik een verrijking. De internationale olympiade is daarom behalve een wedstrijd ook een cultureel evenement. Je ontdekt een nieuw land en ontmoet mensen van over de hele wereld. Je ziet ook dat mensen met een multiculturele achtergrond het vaak goed doen op die wedstrijden, juist omdat ze zich zo bewust zijn van de kracht van taal.’

Once in a lifetime

‘Dit jaar doe ik eindexamen, dus het is de eerste en meteen de laatste keer dat ik aan de internationale taalkundeolympiade – een scholierenwedstrijd – kan meedoen. Het is daarom letterlijk een once-in-a-lifetime-ervaring. Ik kijk ernaar uit om me te mogen meten met de wereldtop en hoop natuurlijk op een medaille. Net zo belangrijk vind ik de ervaring zelf. Het programma bestaat uit twee wedstrijddagen met daaromheen allerlei andere activiteiten. Mijn doel is om daar maximaal van te genieten.’

Dit is een artikel uit GRNCHM Business & Lifestyle #2024. Klik hier om het volledige magazine te lezen.