Een driehoek met vijf parels

De Vestingdriehoek is een bijzonder stukje Nederland. Het gebied is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en onze historie ligt er dicht aan de oppervlakte. Anders dan de naam ‘driehoek’ doet vermoeden, vind je er geen drie maar vijf prachtige plekken die het bezoeken meer dan waard zijn: Slot Loevestein en Fort Vuren én de vestingsteden Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel. En over al die pareltjes bestaan historische verhalen die al net zo mooi zijn. Verhalen over Maarten van Rossum, Jacoba van Beieren en de Martelaren van Gorinchem bijvoorbeeld. Maar ook over de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein. In een boekenkist. Nu ruim 400 jaar geleden.

Slot Loevestein
Ridder Dirc Loef van Horne bouwde het beroemdste kasteel van Nederland in 1358. Toen het Slot staatsgevangenis was, hield het water gevangenen binnen. Later hield datzelfde water de vijand juist buiten. En nu? Nu is de rol van het water uitgangspunt voor de tentoonstelling ‘Denkend aan water’. Maar natuurlijk is er nog veel meer te doen op Slot Loevestein. Je vindt het op www.vestingdriehoek.nl en www.slotloevestein.nl.

Gorinchem
Gorinchem ligt op het punt waar Linge en Merwede samenkomen. De vestingstad werd in 2021 door de ANWB uitgeroepen tot allermooiste vestingstad van Nederland. Er is veel te doen in Gorinchem. Bezoek bijvoorbeeld de botenbeurs en het Jazzfestival, laat je gaan op het Hippiefestival of bekijk een film van IFFG op de stadswal. Ook een bezoek aan het Gorcums museum is de moeite waard. Je vindt een uitgebreide agenda op www.vestingdriehoek.nl en www.mooigorinchem.nl.

Fort Vuren
Fort Vuren, een torenfort, werd tussen 1815 en 1870 aangelegd. Tegenwoordig is het een perfect rustpunt voor fietsers, mensen die de Vestingdriehoek verkennen via Rondje Pontje en wandelaars. Je kunt er kam- en glamperen en er worden rondleidingen georganiseerd. Het fort is ook te boeken voor feesten, vergaderingen of businessevents en je kunt er zelfs overnachten. Weten wat er te doen is op Fort Vuren? Kijk dan op www.vestingdriehoek.nl en www.fortvuren.nl.

De Vestingdriehoek verkennen
Doordat de parels van de Vestingdriehoek onderling goed bereikbaar zijn, is het heel makkelijk ze te verkennen. Op de fiets, te voet of over water. Er is genoeg te beleven in de vestingsteden en op de stadswallen, op slot of fort , in de natuur en het karakteristiek militair landschap, in de pittoreske straat jes. Met de veerverbindingen van Riveer vaar je er zo naartoe (zie www.riveer.nl/dagkaarten/).

Fietsen en wandelen 
Wil je de Vestingdriehoek op de fiets ontdekken? Via knooppunten maak je zo je eigen rondje, maar er zijn ook bestaande fietsroutes. Vanuit de Lingehaven in Gorinchem fiets je bijvoorbeeld een van de mooiste ‘Pont jes Rondjes’. En wist je dat je zelfs te voet op één dag drie provincies kunt bezoeken? Via een 19 kilometer lange struinroute ontdek je al wandelend de geschiedenis van het gebied én de prachtige natuur. Op www.vestingdriehoek.nl vind je nog veel meer fiets- en wandelroutes.

Erop uit met bedrijf, familie of vrienden 
Een uit je organiseren in de Vestingdriehoek is een fluit je van een cent . Een dag in de historie van het gebied duiken of genieten van prachtige natuur en heerlijk eten en drinken. Het kan allemaal want er is altijd wat te doen. En ook voor het boeken van rondleidingen, vergaderruimtes, businessevents, lunches, diners en overnachtingen zijn er mogelijkheden te over. Kijk maar eens op de websites van de 5 afzonderlijke parels van de Vestingdriehoek of op www.vestingdriehoek.nl. Succes verzekerd.