Bij het jubileum moest in 2020 vanwege corona ingetogen worden stilgestaan, maar het was desalniettemin een prachtige mijlpaal voor DJS Hekwerken & Toegangstechniek. Het was 25 jaar geleden dat vader Hans en zoon Johan de Jong hun eerste hekken plaatsten op een slimme betonnen constructie. Tegenwoordig is DJS een specialist van aanzien in hoogwaardige draai- en schuifpoorten, die in heel Nederland én over de landsgrenzen actief is.

Johan de Jong ontvangt zijn gasten in het prachtige Experience Center op het bedrijventerrein in Vuren, pal aan de A15. Hier is DJS Hekwerken & Toegangstechniek in de afgelopen jaren fors gegroeid. Hier beschikt het bedrijf over alle faciliteiten om stijlvolle toegangspoorten te ontwerpen en produceren. Dat gebeurt volledig in eigen beheer: van het uitwerken van de technische tekeningen tot het las- en metselwerk aan toe. Poorten worden in Vuren doorgaans helemaal prefab gebouwd en vervolgens op transport gezet naar de klant. De poort kan daardoor in één dag, of dagdeel, worden geplaatst op locatie waardoor de klant er minimale overlast van heeft.

Alle poorten zijn uniek. DJS heeft wel een eigen DJS Stijlselectie, een collectie van bijna zestig draai- en schuifpoorten in tijdloze, moderne, klassieke of landelijke stijl. Maar ook als de klant daarvoor kiest worden afmetingen, kleur en technische mogelijkheden op de wensen van de klant afgestemd. Daarnaast is individueel design uiteraard mogelijk, door een eigen architect of door één van DJS’ designers. In de ontwerpen zijn bijzondere specificaties mogelijk, bijvoorbeeld voor extreme afmetingen, afwijkende bewegingen, extra functies of hoge veiligheidsniveaus –naast uiteraard de functies voor communicatie en remotebediening.

Het ontstaan
Nu even een stapje terug in de tijd, want het verhaal van het ontstaan van DJS is het waard om verteld te worden. Na een lang werkzaam bestaan bij de betoncentrale in Gorinchem zocht Hans de Jong begin jaren negentig een nieuwe uitdaging. Hij dacht na over manieren om het overtollige restbeton van de centrale te hergebruiken en raakte geïnspireerd in de polders van de regio. ‘Hij zag hoe de hekken bij de boeren altijd scheef in de weilanden hingen en bedacht een U-constructie van beton om de hekken aan te bevestigen’, vertelt Johan de Jong. ‘Dat was nieuw. Voor die tijd werden er meestal spoorbielzen voor gebruikt. Het beton bracht stabiliteit.’ De constructies werden geplaatst als nieuwe afsluiting van weilanden als daar bijvoorbeeld fietspaden en wegen doorheen waren gelegd. Ten tijde van de aanleg van de Betuwelijn mocht DJS (de afkorting staat voor De Jong Spijk) honderden hekken leveren. Een vliegende start. Johan de Jong deed met zijn vader mee, maar was destijds net afgestudeerd in de Elektronica en zocht op dat gebied meer uitdaging. ‘De hekken moesten op z’n minst elektronisch afgesloten kunnen worden’, lacht hij. Hij stuitte op een belsysteem met intercom en begon te pionieren met toegangspoorten voor een nieuwe markt: particuliere woningen en terreinen. ‘De afsluiting van bedrijfsterreinen was destijds al wel gangbaar, maar voor privéwoningen was het nieuw. We brachten het voor het eerst onder de aandacht tijdens de Fokveedag in Hoornaar in 1996. Het was meteen een succes. Het staal lieten we maken, de techniek bouwden we zelf in. We installeerden ook alles zelf.’

Design, kwaliteit, techniek
Vijfentwintig jaar later is DJSHekwerken & Toegangstechniek dus gevestigd in een groot, modern bedrijfspand met elegant Experience Center, grote werkplaats en groot buitenterrein in Vuren. De hekken voor in weilanden maakt DJS nog altijd, maar toonaangevend is het bedrijf vooral in de op maat ontworpen toegangspoorten. DJS loopt voorop in stijlvol design, hoogwaardige kwaliteit en geavanceerde technieken die ‘achter’ de poort verscholen zitten. De klanten zijn particulieren, bedrijven en organisaties en instellingen. ‘Ongeveer 75 procent van de poorten maken we voor privé woningen’, vertelt Johan de Jong. ‘Die projecten komen uit een rechtstreekse opdracht of in samenwerking met aannemers en hoveniers. Verder zie je onze ontwerpen onder andere bij dierentuinen, bankgebouwen en hotels. Maar we maken ook maatwerk toegangspoorten voor parkeergarages en voor industriële terreinen.’

Service en onderhoud
DJS Hekwerken & Toegangstechniek beschikt over een eigen servicedienst die 24/7 bereikbaar is. Storingen in de techniek zijn meestal te voorkomen door regelmatig, proactief uitgevoerd onderhoud waarvoor DJS overeenkomsten afsluit met zijn klanten. Veel meer informatie over de mogelijkheden, uitvoeringen en technieken is te vinden op www.djshekwerken.nl.