Ook deze editie van Gorinchem in Business is weer afgeleverd bij het bedrijfsleven in stad en streek door De Gorkumse Fietskoerier. Het is een fijn maar klein onderdeel van de service die De Gorkumse Fietskoerier het bedrijfsleven van Gorinchem te bieden heeft. De Gorkumse Fietskoerier is immers een allround postbedrijf dat ondernemingen en organisaties ontzorgt met álle postzaken.

‘Het is het grootste misverstand waarmee wij nog altijd te maken hebben’, vertelt Marcel Herrewijn in het nieuwe onderkomen van De Gorkumse Fietskoerier, op een prachtige zichtlocatie in de binnenstad. ‘Nog steeds denken mensen soms dat wij ‘alleen maar’ post en pakketten bezorgen in Gorinchem. Maar we zijn een postbedrijf. Onze dekking is net zo groot, landelijk en wereldwijd, als die van de grote postbedrijven en we bezorgen net zo snel.’ ‘Wij voegen alleen nog een duurzaam aspect aan de dienstverlening toe: namelijk de ‘first and last mile’ op de fiets. Wij legen de postbussen en halen post en pakketten bij bedrijven en webshops met de fiets op. En in de andere steden waar ook een fietskoerier zit worden ze ook met de fiets bezorgd.’

De groen-witte tenues van de postbodes en pakketbezorgers van De Gorkumse Fietskoerier zijn in korte tijd vertrouwde verschijningen geworden in de stad. Ze zijn dan ook met steeds meer: er zijn ongeveer zes postbodes en zes pakketbezorgers die – in wisselende bezettingen – dagelijks onderweg zijn. Vandaar ook het nieuwe onderkomen, pal aan de entree van het historische stadscentrum. Hier is plek voldoende om het hele ‘wagenpark ’ veilig en droog binnen te parkeren en om alle post en pakketten te sorteren. De schuifdeuren aan de zijkant van het pand vergemakkelijken de logistiek. ‘En we zitten hier veel meer in beeld dan in ons vorige pand aan de Spijksedijk. Dat heeft ons al verschillende nieuwe klanten gebracht.’ ‘We hebben een grote groei doorgemaakt’, vertelt Marcel Herrewijn verder. ‘Zeker in de postverwerking.’ Alle post van klanten wordt opgehaald, gefrankeerd en – zolang het gaat over de landelijke post – de volgende dag bezorgd. Als klanten de mogelijkheid hebben, kunnen ze ook kiezen voor bezorging binnen 72 uur met extra mooie tarieven. Ook partijenpost biedt voordelen in het tarief. De Gorkumse Fietskoerier denkt graag mee over de opties die er zijn, ook als het bijvoorbeeld gaat om spoedgevallen.

Webshops
Het netwerk van Fietskoeriers.nl is inmiddels veertig steden groot. Waar nog geen lokale koerier actief is, daar wordt de bezorging afgehandeld door PostNL (post) en DHL (pakketten). Gegarandeerd. Dus de zekerheid van tijdige (of snellere) bezorging is er altijd. Zeer grote webshops als die van Otrium, Zara, Futurumshop, Plato of Dille & Kamille laten hun bestellingen al via Fietskoeriers.nl bezorgen. Daarmee wil Marcel Herrewijn maar aangeven: ook op dat gebied kan De Gorkumse Fietskoerier de grootste leveringen aan. Daar is de organisatie helemaal op ingericht. ‘Daar zouden we graag lokaal in verder groeien. In Gorinchem zitten veel mooie webshops waarvoor we de bezorging kunnen uitvoeren. We hebben extra grote karren achter de fiets die we dagelijks in gebruik hebben. Wij rijden de pakketten ‘groen uit’ en voor de ondernemers past de samenwerking met De Gorkumse Fietskoerier mooi in het duurzame marketingverhaal.’ Een extra element in het maatschappelijk verantwoord ondernemen is de ruimte die De Gorkumse Fietskoerier, net als de landelijke organisatie, biedt voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het werkgebied van De Gorkumse Fietskoerier beslaat Gorinchem en Arkel. Door de focus volledig binnen die straal te houden, blijven de strakke ophaal- en bezorgschema’s gewaarborgd. Bovendien biedt het bedrijfsleven in Gorinchem en Arkel voorlopig meer dan voldoende mogelijkheden om door te groeien voor De Gorkumse Fietskoerier. ‘Er is hier nog zó veel meer te doen’, besluit Herrewijn. ‘Ik wil iedereen graag duidelijk maken dat wij alle postzaken voor bedrijven kunnen verzorgen, maar dan met onze groene meerwaarde. Veel ondernemers ervaren dat gelukkig al. Ik hoop nog veel meer ondernemers te mogen vertellen wat wij doen!’