Hoe de WHOA uitkomst kan bieden bij een dreigend ‘coronafaillissement’

Het is geen uitzonderlijk fenomeen helaas, in de extreme omstandigheden van de coronacrisis: dat een in de kern gezonde onderneming in financiële problemen geraakt en ten onder dreigt te gaan. De op 1 januari 2021 van kracht geworden Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan in zulke situaties een faillissement voorkomen. Mario Biesheuvel en Hans Schuurbiers van DHC Advocaten vertellen er meer over.

‘De WHOA is met urgentie ingevoerd vanwege corona’, zo introduceert Mario Biesheuvel de nieuwe wet. ‘Aanvankelijk was de gedachte dat alleen grote, beursgenoteerde bedrijven er profijt van zouden hebben. Uit de eerste uitspraken blijkt echter dat MKB-bedrijven er ook met succes een beroep op kunnen doen. En dat is niet alleen belangrijk als je zelf financiële moeilijkheden hebt, maar ook als een klant daarmee te maken krijgt. Bij een faillissement krijgen de meeste schuldeisers tenslotte niks.’ De WHOA is een buitengerechtelijk alternatief voor een faillissement. De ondernemer en schuldeisers sluiten een akkoord over de herstructurering van schulden waardoor de onderneming kan worden voortgezet of juist zonder dat een faillissement nodig is beëindigd kan worden. Schuurbiers: ‘Als de ondernemer zelf proactief is door aan geven dat hij problemen voorziet, geeft dat bovendien een veel positiever beeld dan wanneer het wel uitdraait op een faillissement. Het grote voordeel aan de WHOA is dat het akkoord dwingend kan worden opgelegd als twee derde van de schuldeisers ermee instemmen.’

VOORWAARDEN
De belangrijkste voorwaarde om aanspraak te maken op de WHOA is dat de onderneming levensvatbaar is. Die prima draaide, maar bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden als corona lange tijd geen omzet heeft kunnen realiseren. ‘Het is zonde om zo’n bedrijf failliet te laten gaan’, stelt Mario Biesheuvel. ‘Ook voor schuldeisers kan het gunstiger zijn om bijvoorbeeld 50 procent van het uitstaande bedrag te incasseren en de relatie voort te zetten.’
‘Uitgangspunt is wel dat de ondernemer iets te bieden heeft om schuldeisers tegemoet te komen of een herstructurering door te voeren in het bedrijf ’, vult Hans Schuurbiers aan. ‘Om daarvoor een plan te maken mag je zelf een deskundige adviseur voorstellen.’ Wees er tijdig bij, raden ze aan. ‘Wacht niet tot de laatste betalingstermijn als je denkt straks niet meer te kunnen voldoen aan je verplichtingen. De WHOA kan uitkomst bieden en daarvoor kunnen we nu al een plan maken. Het proces verloopt aanzienlijk sneller dan een faillissement. Het is mogelijk om in ongeveer een half jaar tot een akkoord te komen en hier uitvoering aan te geven.

DHC ADVOCATEN
Mario Biesheuvel en Hans Schuurbiers zijn allebei gespecialiseerd in insolventierecht en herstructureringen en kunnen het technische WHOA-traject begeleiden tot een akkoord. DHC Advocaten is het grootste advocatenkantoor in de regio en is stevig geworteld in de historische binnenstad van Gorinchem. Het kantoor staat in hartje stad op de Grote Markt en de advocaten zijn actief binnen allerlei maatschappelijke organisaties in stad en streek. Binnen de stevige algemene ondernemerspraktijk die DHC Advocaten heeft, heeft het specialisme van insolventie en herstructureringen in het bijzonder een goede naam.

Collega Edy Hoogendam schreef recentelijk een uitgebreid blog over de WHOA. Dat is te lezen op de website: www.dhcadvocaten.nl.