Vele, vele jaren gold de locatie achter het strandje Buiten de Waterpoort als het beloofde land: een mooiere plaats voor een restaurant – met het spectaculaire rivieruitzicht – bestond eenvoudigweg niet. Toen de komst van élan dine & drinks werd aangekondigd waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Bij verschijnen van dit magazine is dat op de kop af een jaar geleden en heeft élan die verwachtingen dubbel en dwars ingelost.
Er zit een hele kleine onwaarheid in de inleiding van dit verhaal. GRNCHM Business & Lifestyle zou op 9 mei gelanceerd worden in 2025, maar dat viel precies samen met de eerste verjaardag van het oogstrelend mooie restaurant Buiten de Waterpoort. Daarom verscheen het magazine een dag eerder, om de presentatie ervan toch maar in élan dine & drinks te kunnen laten plaatsvinden. Want ook voor feestelijke en/of zakelijke gelegenheden als deze is een mooiere locatie nauwelijks denkbaar.
Het restaurant
élan dine & drinks is een heerlijke plek en niet omwille van zijn ligging alleen. Chef-kok Bob van Tooren en zijn keukenteam zorgen voor een fine dining-sensatie die daar perfect bij aansluit. Ze leggen de lat hoog voor zichzelf met een menu dat onderscheidend maar toch toegankelijk is en waar van elk gerecht iets bijzonders is gemaakt, met gebruik van de allerbeste producten. Van de bites bij de borrel op het terras tot en met het dessert na het diner; ze zijn allemaal met evenveel aandacht bedacht en bereid en vormen een gedenkwaardig geheel. élan blijft jaarrond verrassen door met de seizoenen mee te koken en het menu meerdere keren per jaar aan te passen en veranderen.
De ambiance
élan ademt kwaliteit en elegantie, maar de kwaliteit is prijsvriendelijk en toegankelijk gehouden, want juist op de mooiste plek van Gorinchem moet iedereen zich welkom voelen. Zeker als de mensen in voorjaar en (na)zomer massaal van de zon genieten in het park en op het strand is de drempel in het eerste jaar laag gebleken, precies zoals de opzet was. Chic? Nee. Smaak- en sfeervol? Zeker! En de ontvangst is immer hartelijk, door het horecateam dat zeer hecht geworden en inmiddels perfect op elkaar is ingespeeld. Dat was niet vanaf dag één zo, erkennen Bob van Tooren en Annemieke van Voornveld ruimhartig. ‘Maar niemand kent elkaar in een nieuw restaurant, met een nieuw concept. Dan is een beginperiode wat wiebelig, daar ontkom je niet aan. Je moet meters maken. En doordat we wel altijd ruim voldoende mensen aangenomen hebben, heeft zich vanzelf een stevige vriendengroep gevormd waarop we echt kunnen bouwen. We hebben weinig vacatures meer, wat wil zeggen dat we nu echt een sterk team hebben; een lopende machine. En het plezier dat we met elkaar hebben straalt af op onze gasten.’
Het terras is voor dit seizoen opnieuw ingedeeld en is op zwoele zomeravonden een plaatje, als de lampjes branden onder de parasols.
Zakelijke events
De bovenverdieping van élan, die bijna identiek aan de benedenverdieping is ingericht, is een perfecte plek om zakelijke bijeenkomsten te laten plaatsvinden. De verschillende nisjes brengen extra gezelligheid in de ruimte en in de boardroom zijn alle faciliteiten aanwezig om presentaties te geven of te vergaderen. Is de boardroom geopend, dan ontstaat een sfeervol geheel met zitruimte voor tachtig gasten en ‘staand’ voor tweehonderd gasten. Een schitterende feestlocatie dus, voor zowel particulieren als bedrijven. En uitstekend verzorgd natuurlijk vanuit de keuken. ‘We proberen daarvoor af te wijken van ons à la carte menu’, vertelt Bob. ‘We kunnen onze gerechten kleiner en groter maken, maar het uitgangspunt is de wens van de gast. Daar spelen we in goed overleg op in.’ Annemieke: ‘We hebben al bedrijven ontvangen die een hele dag in Gorinchem waren. Dan denken we mee over de invulling van het hele programma, over activiteiten die ze in de stad kunnen doen overdag.’
Gelegenheden
élan is een officiële trouwlocatie. En hoe zou je zo’n dag in een mooier decor kunnen neerzetten? Maar dat geldt natuurlijk voor alle mogelijke gelegenheden. Er zijn babyshowers gevierd, maar ook uitvaartplechtigheden gehouden. Wat de gelegenheid ook is; alles wordt bij élan dine & drinks uit de kast gehaald om er een onvergetelijke dag van te maken. ‘Dat is het allermooiste aan wat wij hier doen met z’n allen’, ervaart Annemieke. ‘Dat we de mensen een goed gevoel en fijne herinneringen meegeven, omdat ze het beter hebben gehad dan ze hadden kunnen hopen.’